2014. október 14., kedd

Csíráztatás-Brokkoli csíra

Csíráztatás-Brokkoli csíra



 A friss csíranövények nagyon sok vitamint, ásványi anyagot tartalmaznak és nagyon jótékony hatással vannak a szervezetre.

A brokkoli csíra többek között sok kálciumot tartalmaz, valamint egy szulforafán nevű vegyületet, amely elpusztítja a Helicobacter pylori-t, ami a fekélyek és a gyomor rákos megbetegedéséért felelős.

Fogyasztása segít megelőzni a vérszegénység kialakulását, hatóanyagai védik a szívet, a tüdőt, támogatják az immunrendszer védekező mechanizmusát. A brokkoliban, ill. a brokkoli csírában izoláltak először egy szulforafán nevű anyagot, amelyről kiderült, hogy valóban számos rákellenes hatást mutatnak: például lassítják a rákos sejtek szaporodását ,ill. aktiválni képes az egyik legfontosabb szabadgyökök elleni védekező mechanizmust a szervezetben 

A brokkoli csíra Indol-3-carbinol nevű összetevője hozzájárul a nemi hormonok egyensúlyához. Pozitívan befolyásolja az ösztrogének és a tesztoszteron metabolizmusát. Befolyásolja a sejtek egészséges fejlődését az emberi szervezetben, segít megakadályozni a daganatos sejtek növekedését. Az Indol-3-karbinol antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik

Felhasználás:

  1. szendvicsekbe
  2. pizza tetejére
  3. joghurtban, kefirben
  4. müzliben
  5. túróban
  6. köretekhez
  7. levesekhez feltétként
  8. salátákhoz
  9. hidegtálakhoz
  10. frissen sültekhez

Hozzávalók:

csíráztató edény
brokkoli mag
víz

Elkészítés:

  1. Csíráztatóedényt bioboltokban érdemes vásárolni, 1-2 vagy 3 szintes készleteket láttam. Érdemes cserépedényt vásárolni, mert az jobban tartja a nedvességet, jobban biztosítja a párát a magocskáknak.
  2. A csíráztatáshoz szükséges magokat is bioboltokban szerencsés beszerezni.
  3. Az alsó tálkában beáztatok 1 csapott evőkanálnyi magot 24 órára.
  4. Másnap a magokat a felső, lyukacsos tálkába teszem. 
  5. Reggel-délben és este folyó vízzel átöblítem. 
  6. Fontos, hogy ne legyen pangó vízben, mert akkor megpenészedhet.
  7. Izgalmas látvány, ahogy felpattan a mag, majd napról-napra nő a kis csírácska.
  8. Tűző napra nem szabad tenni és 20 fok alatti helyiségbe sem.
  9. Attól függően, hogy sok fényt vagy kevesebbet kap-e, változik a benne képződő vitaminok összetétele, ezért érdemes cserélgetni a helyeket.
  10. A brokkoli viszonylag lassabban csírázik ki, de 3-7 nap alatt kész növénykénk lesz.
  11. Ekkor már lehet fogyasztani, a maradékot kis edénykében a hűtőszekrényben kell tárolni.
A brokkoli csíra nagyon ízletes, retekre emlékeztető fűszeres íze van.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése