Gnocchi házilag
Hozzávalók:
1 kg burgonya10-15 dkg liszt
1 teáskanál só
1 tojás
Elkészítés:
- A gnocchi gyakorlatilag megegyezik a magyaros krumplis nudlival, annyi különbséggel, hogy a lehető legkevesebb liszttel kell elkészíteni.
- Csakis lisztes állagú krumpliból lehet finom gnocchi-t készíteni.
- Közel azonos méretű krumplit választok, megfőzöm héjában.
- Amint megfőtt, villát szúrok a krumpliba és késsel lehúzom a héját.
- Egészen finomra összetöröm vagy krumplinyomón átnyomom.
- Hozzáadom a 10 dkg lisztet és a sót.
- Belekeverem a tojást. A falusi tojástól szép sárga lesz.
- Összegyúrom kerek cipóvá, de nem kell nagyon kidolgozni. Ha igényli a tészta, adok hozzá még lisztet. Ez mindig attól függ, mennyire lisztes a krumpli.
- Alaposan lisztezett deszkán ujjnyi vastaggá nyújtom, aztán először csíkokra vágom, majd téglalapokká.
- Ezek után a kezemmel kis golyókká formálom.
- Egy villa fokainak hátsó részét végiggörgetem a golyókon, így nagyjából gnocchi formát kapok. Az olaszoknak van ehhez spéci formájuk, de szerintem így is szép lesz.
- Ez azért is jó, mert így jobban fel fogja szívni a szaftot.
- Ennek a mennyiségnek a feléhez öntetet készítek, a másik felét pedig lefagyasztom.
Kicsit időigényes előszörre, de ha már belejön az ember, gyorsan készen van. Előnye, hogy nincs tartósítószer és semmi egészségtelen adalékanyag benne.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése