2014. november 25., kedd

Gnocchi házilag

Gnocchi házilag

Hozzávalók:

1 kg burgonya
10-15 dkg liszt
1 teáskanál só
1 tojás

Elkészítés:

  1. A gnocchi gyakorlatilag megegyezik a magyaros krumplis nudlival, annyi különbséggel, hogy a lehető legkevesebb liszttel kell elkészíteni.
  2. Csakis lisztes állagú krumpliból lehet finom gnocchi-t készíteni. 
  3. Közel azonos méretű krumplit választok, megfőzöm héjában.
  4. Amint megfőtt, villát szúrok a krumpliba és késsel lehúzom a héját.
  5. Egészen finomra összetöröm vagy krumplinyomón átnyomom.
  6. Hozzáadom a 10 dkg lisztet és a sót. 
  7. Belekeverem a tojást. A falusi tojástól szép sárga lesz.
  8. Összegyúrom kerek cipóvá, de nem kell nagyon kidolgozni. Ha igényli a tészta, adok hozzá még lisztet. Ez mindig attól függ, mennyire lisztes a krumpli.
  9. Alaposan lisztezett deszkán ujjnyi vastaggá nyújtom, aztán először csíkokra vágom, majd téglalapokká.
  10. Ezek után a kezemmel kis golyókká formálom.
  11. Egy villa fokainak hátsó részét végiggörgetem a golyókon, így nagyjából gnocchi formát kapok. Az olaszoknak van ehhez spéci formájuk, de szerintem így is szép lesz.
  12. Ez azért is jó, mert így jobban fel fogja szívni a szaftot.
  13. Ennek a mennyiségnek a feléhez öntetet készítek, a másik felét pedig lefagyasztom.
Kicsit időigényes előszörre, de ha már belejön az ember, gyorsan készen van. Előnye, hogy nincs tartósítószer és semmi egészségtelen adalékanyag benne.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése