2015. április 16., csütörtök

Spárga krémleves

Spárga krémleves

Hozzávalók:

1 csomag zöld spárga
1 teáskanál Rapunzel húslevespor (tartósítószer mentes)
só, bors
2 dl tejszín  

Spárga:

  1.  A spárga kalóriaszegény, nem tartalmaz zsírt és koleszterint, magas a rosttartalma és enyhe vízhajtó hatású. A növény szárát jól emészthető rostok alkotják. A hajtások A, B1, B2, C és E vitaminban, valamint folsavban gazdagok. Kifejezetten kevés benne a cukor, 100 grammban összesen 4 gramm szénhidrát van. Tartalmaz kalciumot, foszfort, vasat,  sok káliumot. A nyomelemek közül ónt, sziliciumot, molibdént.  A zöld spárga klorofillban gazdag, több benne a C vitamint és a karotin, mint a fehérben.
  2.  Gyógynövényként több évszázada számon tartják. Elsősorban vízhajtó és vesekő-eltávolító hatása ismert, vízhajtóként áttételesen a szívet tehermentesítve a keringésre is jótékony hatással van. Ugyancsak vízhajtó tulajdonságával van összefüggésben, hogy segíti a szervezet méregtelenítését. Szárított porát fogfájás kezelésére is használták. Kedvezően hat a belső elválasztású mirigyek működésére, és enyhe hashajtó hatású.  
  3. Nálunk két fajta spárga kapható: a zöld és a fehér. A fehér a föld alatt igyekszik a fény felé, a zöld viszont már a föld felett növekszik.
  4.  Mindig lédús, roppanós spárgát érdemes venni, mert a kókadt egyedek már nem jók semmire.

Pucolás: 

  1. A fehér spárgát feltétlenül meg kell hámozni, mert általában fásabb, mint a zöld. Először le kell vágni az alsó 2-3 cm-t, mert az biztosan fás. A pucolást a továbbiakban végezhetjük zöldséghámozóval vagy késsel is. Ha levest készítünk, nem kell kidobni a levágott részt, hanem érdemes egy kisebb lábasban megfőzni és a levét felhasználni, esetleg átpasszírozni.
  2. Én sokkal jobban szeretem a zöld spárgát, mert amellett, hogy tápanyag szempontjából is értékesebb, még kevésbé fás is. Ha vékonyabb spárgát kapunk, lehetséges, hogy csak az alsó 1-2 cm-t kell levágni és utána egyáltalán nem is kell pucolni. 
  3. Másik pucolási mód, hogy jobb kezünkkel középen fogjuk meg a spárgát, bal kezünkkel pedig a végét és hajlítsuk meg. Ott fog eltörni, ahol már nem tartalmas fás rostot. Igaz ezzel a módszerrel elég sokat ki kell dobni. A fásabb részt a fent ismertetett módon meg lehet főzni levesnek és átpasszírozni.

Elkészítés:

  1. A spárgát a fentiek szerint megpucolom, nagyjából 4 részre vágom és fazékba teszem.
  2. Felöntöm vízzel, hozzáadom a húslevesport, sózom, borsozom. Nagyjából 10 perc alatt megfő.
  3. Ha megfőtt hozzáadom a tejszínt, azzal is átforralom.
  4. Végül összeturmixolom, de a fejeket meghagyom egészben, külön teszem.
  5. Tálaláskor a fejekkel díszítem. Lehet még pirított fenyőmagot vagy szeletelt mandulát is adni hozzá ízlés szerint.
  6. Nem vagyok híve a liszttel sűrítésnek, de ha nagyobb a család és kiadósabbra szeretnénk készíteni a spárga krémlevest, akkor ajánlom, hogy egy nagyobb méretű, apró kockákra vágott burgonyával főzzük együtt a spárgát, az majd besűríti.
Gyógyít, tisztít, karcsúsít és finom is. Szezonban együnk belőle annyit, amennyit csak lehet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése